Asukkaalle-osiosta voit löytää perustietoa vuokrasuhteeseen ja asumiseen liittyen. Sivuilta löytyvät myös taloyhtiöisi isännöitsijän sekä huoltoyhtiön yhteystiedot, sekä vuokra-asumiseen liittyvät usein kysytyt kysymykset.

Vuokrasopimus on todistus vuokrasuhteesta. Se sitoo sekä vuokralaista että vuokranantajaa koko sopimuksen voimassaoloajan. Tutustu siis vuokrasopimukseen huolella ennen sen allekirjoittamista, ja varmista, että olet ymmärtänyt sopimuksen ehtojen mukaiset oikeutesi ja velvollisuutesi. Kysy tarvittaessa lisätietoja!

Tuulia Kotien vuokrasopimukset ovat tyypillisesti toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, joissa on ilmoitettu ensimmäinen mahdollinen sopimuksen irtisanomispäivä. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus jatkuu sen irtisanomiseen asti. Mikäli sopimus irtisanotaan muista kuin sopimuksessa ilmoitettujen velvoitteiden laiminlyönnistä johtuen päättymään ennen ensimmäistä mahdollista irtisanomispäivää, tulee irtisanovan osapuolen suorittaa sopimukseen kirjattu sopimussakko.

Vuokrasopimuksesta löytyvät vuokranantajan ja vuokralaisen tiedot, vuokrattavan asunnon tiedot, vuokran suuruus sekä maksetun vakuusmaksun arvo. Vuokrasopimuksessa sovitaan myös vuokrattavan kohteen kuukausivuokra sekä mahdolliset käyttömaksut, joista yhdessä muodostuu vuokrattavan kohteen kuukausittainen kokonaisvuokra. Vuokranmaksupäivä on kuukauden toinen arkipäivä tai muu sopimukseen kirjattu päivä. Vuokra on maksettava vuokranantajan toimittamin tiedoin tämän määräämälle tilille ja toimitettuja viitetietoja käyttäen. Myöhästyneistä maksuista veloitetaan perintämaksu ja viivästyskorko. Vuokralaisella on vuokranmaksuvelvollisuus sopimuksen koko voimassaolon ajan.

Tuulia Kotien kohteiden vuokra on tyypillisesti sidottu elinkustannusindeksiin, jolloin kohteiden kuukausivuokra muuttuu vuosittain elinkustannusindeksin muutoksia vastaavasti. Vuokran tarkistuspäivä on 1. tammikuuta.

Autopaikasta voidaan tehdä erillinen vuokrasopimus, tai autopaikan vuokrasopimus voidaan liittää varsinaisen vuokrasopimuksen yhteyteen. Autopaikan vuokra lisätään asunnon vuokralaskuun.

Käytännössä Tuulia Kotien vuokrasopimukset solmitaan sähköisinä, jolloin tarvitset henkilöllisyyden varmentamiseen ja vuokrasopimuksen allekirjoittamiseen pankkitunnukset. Allekirjoitettu vuokrasopimus jää sähköiseen arkistoon myös vuokralaisen käytettäväksi.

Tärkeimpiä AHVL:n vuokrasuhteeseen liittyviä säännöksiä voi tarkastella tästä.

Huomioi, että asukkaalla on ilmoitusvelvollisuus kaikissa vikatilanteissa välittömästi vian ilmetessä. Vikailmoitukset vastaanottaa huoltoyhtiö.

Ota ongelmatilanteissa yhteyttä seuraaviin tahoihin:

Ota yhteyttä huoltoyhtiöön:

  • vikailmoitukset & vahinkotilanteet
  • ovien avaukset
  • ovien avaukset
  • piha-alueiden hoito
  • nimitietojen päivittäminen

Ota yhteyttä vuokranantajaan:

  • avainasiat
  • autopaikat
  • vuokriin ja vastikkeisiin sekä muihin maksuihin liittyen
  • asukasmuutokset

Ota yhteyttä isännöitsijään:

  • taloyhtiön hallintaan liittyvät kysymykset
  • henkilö- tai esinevahingot taloyhtiön alueella

Huoltoyhtiön ja isännöitsijän yhteystiedot löydät oman talosi ilmoitustaululta sekä Tuulia Kotien verkkosivuilta.

ASOY Lahden Ruotsilanportti, Vuoripojankatu 11
  • Isännöitsijä: Retta Isännöinti, +358 10 228 7145, Retta isännöinti
  • Huoltoyhtiö: Totopro Oy +358 45 152 8115, vikailmoitukset: www.totopro.fi/huoltokutsu
ASOY Lahden Launeenpuisto 2, Vanhanladonkatu 3

Vuokrasopimuksen irtisanomisen suhteen ei Tuulia Kodin vuokrasopimuksissa ole säädetty erityisehtoja, vaan toimimme kuten AHVL:ssä on säädetty. Vuokralaisen on tehtävä vuokrasopimuksen irtisanomisesta ilmoitus vähintään yhtä kalenterikuukautta ennen sopimuksen päättymistä. Irtisanomisaika lasketaan sen kuukauden viimeisestä päivästä, jolloin irtisanomisilmoitus on toimitettu vuokranantajalle. Vuokra-aika siis päättyy aikaisintaan irtisanomisilmoituksen tekemistä seuraavan kalenterikuukauden viimeisenä päivänä. Vuokrasopimuksen irtisanominen kannattaa tehdä kirjallisesti tältä sivustolta löytyviä vuokranantajan yhteystietoja käyttäen.

Mikäli vuokrasopimukseen on merkitty useita vuokralaisia, tulee kaikkien sopimuksen allekirjoittajien vahvistaa myös sopimuksen irtisanominen.

Asunnon vapautuminen ja muuttopäivä on Tuulia Kodin vuokrasopimuksissa yleensä kirjattu sopimukseen erikseen, ja on usein sopimuksen päättymispäivä. Mikäli asiaa ei ole erikseen vuokrasopimukseen kirjattu, on muuttopäivä vuokrasopimuksen päättymisen jälkeinen ensimmäinen arkipäivä. Muuttopäivän aikana asunto on tyhjennettävä ja avaimet palautettava vuokranantajalle.

Myöhässä palautetusta avaimesta veloitetaan myöhästymismaksu. Mikäli kaikkia avaimia ei palauteta tai asukas on teettänyt luvatta lisäavaimia, vuokranantajalla on oikeus vaihtaa asunnon lukko ja veloittaa kulut asukkaalta.

Vuokranantaja tarkastaa asunnon heti poismuuton jälkeen. Mikäli asunto ei vastaa vuokranantajan edellyttämää tasoa siisteydeltään ja kunnoltaan, laskutetaan siivous- ja kunnostustyöt suoraan asunnon poismuuttavilta asukkailta. Vakuusmaksu palautetaan asukkaan ilmoittamalle tilille sopimuksen päättymistä seuraavan kuukauden aikana, edellyttäen että asukas on hoitanut vuokranmaksuun ja asunnon luovutukseen liittyvät velvoitteensa. Ennen vakuuden palauttamista suoritetaan vielä vesimaksutasaus, jossa kertyneestä vesimaksusta vähennetään maksetut vesimaksuennakot. Vesimaksutasauksen myötä vuokralainen voi saada rahapalautuksen, tai ennakot ylittävä vesimaksu voidaan vähentää vuokravakuudesta ennen vakuuden palauttamista.

Olen irtisanonut vuokrasopimukseni ja olen muuttamassa pois. Milloin vuokravakuuteni palautetaan?

Vuokravakuus palautetaan asunnon vastaanottotarkastuksen ja vesilaskutasauksen suorittamisen jälkeen. Vesilaskutasaus edellyttää vesimittarin lukemista ja paikallisen vesilaitoksen toimittamaa tasauslaskua veteen liittyen. Normaalitilanteessa vuokravakuus on palautettu vuokralaisen tilille viikon kuluessa muutosta.

Naapurini aiheuttaa melu- ja muita häiriöitä, jotka häiritsevät asumistani. Kenelle ilmoitan häiriöistä?

Ilmoituksen oikea kohde on asuintalosi isännöitsijä. Isännöitsijäsi yhteystiedot löydät täältä

Avaimeni on kadonnut. Miten pääsen asuntooni sisälle ja mitä muita toimia minun tulee tehdä?

Ota yhteyttä taloyhtiösi isännöitsijään, tiedot löydät täältä. Mikäli avain on pysyvästi hävinnyt, kannattaa tästä ilmoittaa myös vuokranantajalle.

Olen irtisanonut vuokrasopimukseni ja olen muuttamassa pois. Miten avainten palautuksen ja asunnon luovutuksen osalta menetellään?

Sovi yhdessä vuokranantajasi kanssa asunnon tarkempi luovutusajankohta. Siivoa asunto, ja mikäli muuta ei ole sovittu, niin jätä avaimesi asunnon keittiön tasolle ja sulje ovi lähtiessäsi. Tuulia Kodit suorittaa asunnon vastaanottotarkastuksen mahdollisimman pian. Mikäli haluat, että vastaanottotarkastus tehdään yhdessä, niin mainitse tästä asuntoa irtisanottaessa.

Olen muuttamassa pois. Mitä kohteita minun tulee loppusiivouksessa huomioida, jotta varmistan, että asunnon siisteystaso on riittävä ja vuokravakuuteni palautetaan mahdollisimman pian ilman viivästyksiä?

Pois muuttavan vuokralaisen siivousohjeen voit löytää täältä.

Minulla on taloudellisia ongelmia, ja en pysty maksamaan seuraavaa vuokraani täysimääräisenä ajallaan. Mitä voin tehdä?

Ole yhteydessä vuokranantajaan ja kerro tilanteestasi. Vuokranantajan on hyvä vähintäänkin tietää tulossa olevasta maksuviivästyksestä etukäteen. Joskus voi myös olla mahdollista sopia tilapäisesti poikkeavasta vuokranmaksuaikataulusta tai muusta tilannetta helpottavasta järjestelystä.

Poismuuttavan vuokralaisen tärkeimpiin tehtäviin kuuluu kunnollinen muuttosiivous. Näin toimimalla varmistat, että vakuusmaksusi palautuu ilman viivettä ja täysimääräisenä tilillesi, ja toisaalta uuden asukkaan on mukava muuttaa siistiin asuntoon. Muuttosiivous on hyvä tehdä ajoissa ennen muuttoa, sillä muuttopäivä on tarkoitettu siivoamisen sijasta tavaroiden siirtämiseen!

Oheiselle pois muuttavan vuokralaisen tarkistuslistalle on koottu asioita, jotka on erityisen tärkeä muistaa huomioida poismuuton yhteydessä. Siivouksessa olevat puutteet ja asunnossa ilmenevät ns. normaalin kulumisen ylittävät viat johtavat aina ammattilaisen suorittamaan työhön, jonka muodostamat kustannukset vähennetään vuokravakuudesta.

Keittiö
  • Sammuta ja sulata jääkaappi ja pakastin. Älä jätä laitteita sulamaan yksin, ja huolehdi kertyvästä sulamisvedestä. Pese kylmäkalusteet huolellisesti pesuaineella. Jätä jääkaapin ja pakastimen ovi sulamisen jälkeen auki.
  • Irrota ja puhdista liesikuvan rasvasuodatin harjalla. Pyyhi pölyt poistoilmaventtiilistä.
  • Pese liesi sienellä ja pesuaineella. Käytä keittolevyjen puhdistamiseen tarvittaessa sokeripalaa, skrapaa tai teräsvillaa. Puhdista uuni sekä uuninpellit uuninpesuaineella. Muista imuroida uunin taustat ja reunukset vetämällä liesi irti seinästä. Käytä rättiä seinän, kaappien ja lieden reunoissa olevien roiskeiden siistimiseen. Mikäli irrotat omistamasi astianpesukoneen, huolehdi veden katkaisusta ja sekä tulo- että poistovesiliitäntöjen tulppauksesta.
  • Puhdista erityisesti keittiön tasot ja kaapistot huolellisesti mahdollisesti kertyneistä ruokatahroista ja roiskeista.
Kylpyhuone ja WC
  • Pese WC-istuin perusteellisesti, käytä harjaa sekä tarkoitukseen varattua pesuainetta.
  • Puhdista käsienpesuallas, suihkutilojen seinät ja mahdollinen lasinen väliseinä, lattiat ja vesihanat huolellisesti. Käytä tarkoitukseen varattuja pesuaineita. Jos käytät lasiseinän puhdistamisessa apuna skraappaa, muista kostuttaa puhdistettava pinta ja työvälineet saippuavedellä naarmujen välttämiseksi.
  • Pese lattiakaivot irrottamalla kansi ja puhdistamalla kannen lisäksi hajulukko hiuksista ja muusta lukkoon kerääntyneestä materiaalista.
  • Mikäli huoneistossasi on sauna, pese saunan lauteet ja seinät. Käytä tarkoitukseen varattua puhdistusaineitta, ja muista huuhdella pinnat pesun jälkeen.
Muu huoneisto
  • Tyhjennä, puhdista ja pyyhi kaapit, hyllyt ja ovet.
  • Imuroi ja pese kaikkien tilojen lattiat.
  • Puhdista ikkunoiden sisäpinnoilta selvä lika ja roiskeet. Seuraava asukas arvostaa varmasti, mikäli peset ikkunat kokonaisuudessaan.
  • Pyyhi ovet ja ovien karmit.
  • Puhdista patteri, lattialistat ja kukkalaudat.
  • Tyhjennä ja siivoa parveke sekä oma varastokoppisi
  • Kalusteet, patjat, televisiot ym jäte on itse toimitettava kierrätykseen, eikä näitä tavaroita voi jättää taloyhtiön jätepisteeseen.
  • Huolehdi, että asunto on tyhjennetty kaikista tavaroistasi. Mikäli näin on sovittu, jätä avain huoneistoon ja lukitse ovi.
  • Vuokralainen saa käyttää asuinhuoneistoa omana tai yhteisenä asuntona puolisonsa ja perheeseensä kuuluvien lasten kanssa. Jollei siitä aiheudu vuokranantajalIe huomattavaa haittaa tai häiriötä. vuokralainen saa käyttää huoneistoa yhteisenä asuntona myös lähisukulaisensa tai puolisonsa lähisukulaisen kanssa taikka luovuttaa alivuokrauksena tai muutoin enintään puolet huoneistosta toisen käytettäväksi asumiseen. Muussa tapauksessa vuokralainen ei kuitenkaan saa ilman lupaa luovuttaa huoneistoa tai sen osaa toisen käyttöön. Asuinhuoneiston hallinnan väliaikaisesta luovutuksesta säädetään AHVL 18 §.ssä.

  • Vuokralainen ei saa ilman vuokranantajan lupaa siirtää vuokraoikeuttaan. Hän voi kuitenkin siirtää ilman lupaa vuokraoikeuden huoneistossa asuvalle puolisolleen, perheeseen kuuluvalle lapselle tai jommankumman puolison vanhemmalle, jollei vuokranantajalla ole perusteltua syytä vastustaa vuokraoikeuden siirtoa. Vuokraoikeuden siirtämisestä vuokralaisen on välittömästi ilmoitettava kirjallisesti vuokranantajalIe.

  • Vuokralaisen on hoidettava huoneistoa huolellisesti. Vuokranantaja ja vuokralainen voivat sopia huoneistossa suoritettavista korjaus- tai muutostöistä taikka hoitotoimenpiteistä. Vuokralainen on velvollinen korvaamaan vuokranantajalIe tuottamuksellisesti aiheuttamansa vahingon. Vuokralaisen on viipymättä ilmoitettava vuokranantajalIe huoneiston vahingoittumisesta tai puutteellisuudesta Ilmoitus on tehtävä heti, jos korjaus on vahingon suurenemisen estämiseksi suoritettava viipymättä.

  • Vuokranantaja vastaa siitä, että huoneisto on vuokrasuhteen alkaessa ja sen aikana sellaisessa kunnossa kuin vuokralainen huoneiston iän, alueen huoneistokannan ja muuta paikalliset olosuhteet huomioon ottaen voi kohtuudella vaatia, jollei muusta kunnosta ole erikseen sovittu. Sopia voidaan myös siitä, että vuokralainen huolehtii vuokrasuhteen johdosta vuokralaisen käytössä olevien tilojen ja laitteiden kunnossapidosta tai kiinteistölIe kuuluvista velvoitteista.

  • Jos huoneisto jätetään käyttämättä pitkäksi aikaa, vuokralaisen on ilmoitettava siitä vuokranantajalIe ja varattava tälle mahdollisuus päästä huoneistoon. Huoneiston kunnon ja hoidon valvomista varten vuokralaisen on viivytyksettä sopivana aikana päästettävä vuokranantaja huoneistoon. Jos huoneisto on tarkoitus myydä tai se on uudelleen vuokrattavissa, vuokranantajalla on oikeus näyttää huoneistoa vuokranantajalIe ja vuokralaiselle sopivana aikana. Vuokranantajan oikeudesta suorittaa korjaus- tai muutostöitä on säännelty lain AHVL 20 §.ssä.

  • Asuinhuoneiston vuokran määrä voidaan sopia vapaasti. Vuokran on kuitenkin oltava kohtuullinen. Vuokraa voidaan korottaa osapuolten välisen sopimuksen mukaisesti. Vuokrasopimukseen voidaan ottaa esim indeksiehto. Edellytyksenä on, että sopimus on toistaiseksi voimassaoleva tai tehty vähintään kolmeksi vuodeksi. Vuokran korottaminen kesken vuokrasopimuksessa sovitun vuokrakauden ei ole mahdollista ilman vuokralaisen suostumusta. Jos korotuksesta ei päästä sopimukseen, vuokranantaja voi irtisanoa sopimuksen vuokran korottamiseksi kohtuulliselle tasolle.

    Vuokran tarkistamisesta voidaan sopia ottaen huomioon, mitä indeksiehdon käytön rajoittamisesta annetussa laissa (1222/94) säädetään. Jos on sovittu, että vuokranantaja saa vuokrasuhteen aikana yksipuolisesti määrätä vuokran korotuksen ajankohdan tai määrän, tällainen sopimusehto on mitätön, jos ei ole myös sovittu perusteesta, jonka mukaan vuokraa saadaan korottaa sopimussuhteen aikana. Vuokranantajan on ennen korotetun vuokran voimaantuloa kirjallisesti ilmoitettava vuokralaiselle uusi vuokra ja sen voimaantuloajankohta.

  • Jälleenvuokrauksesta on kysymys silloin, kun vuokralainen vuokranantajan luvalla vuokraa koko asuinhuoneiston edelleen. Ensivuokrasuhteeksi kutsutaan alkuperäisen vuokranantajan ja vuokralaisen välistä vuokrasuhdetta. Vuokralaisen luovuttaessa koko huoneiston hallinnan edelleen syntyy jälleenvuokrasuhde. Jälleenvuokrasuhteen vuokranantajan on ilmoitettava vuokralaiselleen oma vuokranantajansa sekä tälle jälleenvuokrasuhde ja sen vuokralainen. Lisäksi jälleenvuokrasuhteen vuokranantajan on ilmoitettava omalle vuokralaiselleen ensivuokrasopimuksen ehdot.

    Vuokrasuhteen purkamisesta tai irtisanomisesta taikka muusta vuokrasuhdetta koskevasta ilmoituksesta vuokranantajan on heti ilmoitettava sille jäileenvuokra- tai ensivuokrasuhteen osapuoleile, johon irtisanomista, purkamista tai ilmoitusta ei ole kohdistettu.

  • Irtisanomisilmoitus on toimitettava vuokralaiselle todistettavasti kirjallisesti. Ilmoituksessa on mainittava irtisanomisen peruste ja vuokrasuhteen päättymisajankohta, ks. AHVL 54 §.

    Mitään erityistä irtisanomisperustetta ei edellytetä. Ainoana rajana on se, että irtisanomisperuste ei saa olla vuokrasuhteissa noudatetun hyvän tavan vastainen tai vuokralaisen kannalta kohtuuton.

    Vuokranantajan irtisanomisaika on kolme kuukautta, ja jos vuokrasuhde on välittömästi ennen irtisanomista kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään yhden vuoden, kuusi kuukautta. Vuokralainen voi saada välillistä irtisanomissuojaa, vahingonkorvauksen muodossa tiianteesta riippuen, ks. AHVL 57 §. Oikeus korvaukseen on siiloin, kun vuokranantajan suorittamaa irtisanomista ei voida pitää vuokrasuhteissa noudatettavan hyvän tavan mukaisena. Jos vuokranantajaila on hyväksyttävä syy irtisanomiseen, kuten vuokran tarkistaminen kohtuulliselle tasolle, vuokralaisella ei ole oikeutta korvaukseen.

    Vuokralainen voi saada välitöntäkin irtisanomissuojaa laissa rajatuissa tilanteissa, ks AHV 56§. Tuomioistuin voi vuokralaisen kanteesta julistaa irtisanomisen tehottomaksi, jos tarkoituksena on korottaa vuokra kohtuuttomaile tasolle tai peruste on muutoin kohtuuton eikä vuokranantajaila ole irtisanomiseileen hyväksyttävää syytä.

    Vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kuukausi. Vuokralaisen irtisanominen on toimitettava todistettavasti kirjailisesti vuokranantajaile.

  • Vuokranantajan tai vuokralaisen, joka haluaa käyttää laissa säädettyä oikeutta vuokrasopimuksen purkamiseen, on annettava kirjailinen purkamisilmoitus. Siinä on mainittava purkamisperuste ja vuokrasuhteen päättymisen ajankohta, jos vuokrasuhde halutaan päättyväksi myöhemmin kuin välittömästi purkamisilmoituksen tiedoksiannosta.

    Purkamisilmoitus on annettava tiedoksi haasten tiedoksiantamisesta säädetyssä järjestyksessä tai muuten todistettavasti.

    Vuokranantajan purkuperusteista on määräykset AHVL 8, 38, 40, 49 ja 61 §.ssä ja vuokralaisen purkuperusteista AHVL 8, 16, 20 ja 63 §.ssä. Vuokranantajan on AHVL 62 §ssä mainituissa tapauksissa annettava ennen purkamisoikeuden käyttämistä vuokralaiselle kirjailinen varoitus.

  • Vuokrasopimuksen päättymispäivä on se päivä, jona vuokrasuhde päättyy sopimuksen irtisanomisen tai purkamisen johdosta.

    Muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymispäivää lähinnä seuraava arkipäivä.

Sisältö